Naslovnica Region Suspendovane sudije iz slučaja Mamić

Suspendovane sudije iz slučaja Mamić

303
Zdravko Mamić

Zagreb — Državno sudbeno vijeće (DSV) je na tri mjeseca suspendiralo sudije Županijskog suda u Osijeku Darka Krušlina i Zvonka Vekića, zbog druženja sa nogometnim menadžerom Zdravkom Mamićem u vrijeme dok su mu sudili.

“Iz zahtjeva kojeg je podnio predsjednik osječkog Županijskog suda proizlazi u ovom trentku, ne prejudicirajući odluku u disciplinskom postupku da postoji dovoljno elemenata za donošenje odluke o udaljenju od obavljanja dužnosti”, kazao je predsjednik Vijeća Darko Milković u pauzi sjednice DSV-a, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mamić, koji je zbog isisavanja velikih svota novca iz nogometnog kluba “Dinamo” osuđen na 6,5 godina zatvora i nalazi se u bijegu u Bosni i Hercegovini, prozvao je dvojicu sudija da ih je potplatio sa pola miliona eura, i da su putovali, oblačili se, jeli i pili na njegov račun, a na USB sticku dostavio je još prošle godine Državnom tužilaštvu fotografije i svoj iskaz o njihovom druženju.

Zbog toga je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban pokrenuo postupak u kojem je od Državnog sudbenog vijeća zatražio da se njima dvojici izrekne disciplinska kazna razrješenja od sudijske dužnosti, što je svojevrsni nečasni otpust.

Ako disciplinski postupak ne bude gotov u tri mjeseca, suspenzija se produžuje na godinu dana, i u tom roku postupak mora biti gotov.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)