Naslovnica Sport Superliga i bez Engleza

Superliga i bez Engleza

283

Madrid — Šest preostalih klubova fudbalske Superlige poručilo je tokom noći kako će nastaviti s planiranim organiziranjem takmičenja bogatih ekipa bez obzira na istupanje šest engleskih klubova.

“Uprkos objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, mi smo uvjereni da je naš prijedlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Evropske unije što je danas potvrđeno sudskom odlukom (u Madridu) koja štiti Superligu”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Real Madrida, Atletica, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera.

“S obzirom na aktuelnu situaciju, razmislit ćemo o najadekvatnijim koracima kako bi smo remodelirali ovaj naš projekt, uvijek imajući na umu cilj da navijačima ponudimo najbolje moguće iskustvo te potenciramo isplate solidarnosti čitavoj fudbalskoj zajednici”, dodali su u saopštenju, koje prenose hrvatski mediji.

U utorak navečer su engleski klubovi Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham i Chelsea saopštili kako se povlače iz Superlige, projekta objavljenog javno u nedjelju. Dvanest bogatih evropskih klubova najavilo je osnivanje vlastite lige od 20 klubova “koja bi počela što je ranije moguće”.

Najava je izazvala protivljenje evropske i svjetske krovne organizacije UEFA-e i FIFA-e. UEFA je zatim predstavila novi format Lige prvaka od 2024. godine koji bi išao na ruku bogatijim klubovima, ali koji nije radikalan poput Superlige.


(StarMo)