Naslovnica Mostar “Sunčana strana FBiH” stiže u Mostar

“Sunčana strana FBiH” stiže u Mostar

380
sa potpisivanja ugovora

Mostar — “Sunčana strana Federacije BiH 2019”, turističko-kulturni projekt kojeg zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara, u predstojećem periodu, od oktobrado kraja godine, uz različite turističko-kulturne programske sadržaje održavat će se u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju.

U Sarajevu i Mostaru planiran je nastup akademskih izvođača sevdaha – pjevača i svirača saza i klasične muzike, na različitim kulturno-povijesnim lokacijama. U Sarajevu će u okviru performansa #SarajevoReborn, ulicama grada proći neke od najvažnijih povijesnih ličnosti iz turskog i austrougarskog perioda BiH, dok će ulicama Mostara šetati Aleksa Šantić i Emina, uz povijesnu priču, kao i glumački igrokaz o Aleksi i Emini.

U Mostaru, Širokom Brijegu i Međugorju realizirat će se niz atraktivnih programa. Jedan od njih je Jump experience za što hrabrost imaju samo rijetki – putem VR naočala turisti će moći u potpunosti “skočiti” i doživjeti skok u Neretvu sa Starog mosta. Aplikacija će biti snimljena i razvijena na način da gledatelj/turist kada stavi VR, prvo ima mogućnost prošetati kaldrmom do Starog mosta, razgledati okolne građevine, a nakon toga popeti se na Stari most i skočiti u rijeku – zahvaljujući profesionalnom skakaču, doživjeti skok i rijeku Neretvu, izranjanje, a na kraju i uživati u pogledu na Stari most.

Turisti i građani će moći uživati i u Flash mobu – plesnom performansu kroz grad, i to na mjestima gdje i kad se najmanje nadate, članovi kulturno-umjetničkih društava predstavit će bogatstvo plesa i pjesme sa područja Hercegovine, slikat će se portreti, fotografirati uz prepoznatljive motive Mostara.

U Mostaru će, na platou ispod Starog mosta, biti prikazani i najzanimljiviji trenutci s posljednjeg, 25. Sarajevo Film Festivala, te najavni video za 26. Sarajevo Film Festival.

Ulaz na sve projekcije i programske aktivnosti je besplatan.

(StarMo)