Naslovnica Mostar SUM: Izvršeni “računalni napadi” na sustave nastave na daljinu

SUM: Izvršeni “računalni napadi” na sustave nastave na daljinu

383
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Nepoznati počinitelji su u više navrata “otežali rad računalnog sustava Sveučilišta u Mostaru” preko kojeg se održava nastava na daljinu na Sveučilištu u Mostaru i u svim školama, koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu – navodi se iz ove obrazovne ustanove.

Izvršeni su kibernetički napadi na sustave za nastavu na daljinu, a prilikom jednog od napada počinitelj je razotkrio svoju IP adresu, javljeno je iz Ureda za informiranje mostarskoga sveučilišta.

Obzirom da su računalni napadi izvršeni u odnosu na računalni sustav javne ustanove od posebnog javnog interesa Sveučilište u Mostaru je podnijelo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja ili više njih.

“Ne možemo reći da smo očekivali ovu situaciju, ali poučeni iskustvom iz Hrvatske, spremno smo dočekali napade i uspješno obranili naš sustav zahvaljujući našem SUMITu i HT Eronetu. Svi smo se ujedinili kako bismo omogućili održavanja nastave na svim razinama obrazovanja. Policija će odraditi svoj posao jer smo podnijeli kaznenu prijavu, ali nevjerojatno je da ima osoba koje žele djeci i studentima, u ionako teškom vremenu, uskratiti pravo na obrazovanje“, naglasio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić.

Sveučilište u Mostaru će i za maturante organizirati online pripreme za upis na fakultete. Online lekcije će snimati studenti Sveučilišta u Mostaru uz koordinaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, navodi se u priopćenju.

(StarMo)