Naslovnica Izdvojeno Sukobi u Beogradu, policija noćas istjerala demonstrante

Sukobi u Beogradu, policija noćas istjerala demonstrante

136
foto: RSE

Beograd — Policija je oko 1.30 poslije ponoći rastjerala demonstrante sa prostora ispred Skupštine Srbije nakon skoro neprestanog ispaljivanja suzavca, sukoba i privođenja demonstanata koji su protestovali zbog najave vlasti o ponovnom uvođenju policijskog sata radi suzbijanja epidemije korona virusa.

U okršajima koji su trajali satima, demonstranti su policiji uzvraćali kamenicama, a na ulice je izašla i konjica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sukobi su se odvijali u čitavom užem centru grada, u ulicama ka kojima su se demonstranti povlačili nakon što ih je policija rastjerivala suzavcem i pendrecima. Kamere su zabilježile više policijskog prebijanja i privođenja ljudi.

Kod zgrade Pošte u blizini Skupštine zapaljeno je više policijskih vozila. Na nekoliko mjesta u gradu demonstranti su prevrtali i palili kontejnere.

Sve je počelo u utorak, 7. jula popodne kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će ovog vikenda u Beogradu ponovo biti uveden policijski sat zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Nezadovoljni građani okuplili su se ispred Skupštine Srbije, a dio njih je oko 22 sata probio policijiski kordon i ušao u hol parlamenta. Policija je uspjela da ih izbaci, ali su okupljeni ostali ispred ulaza u zgradu.

Nakon toga u nekoliko navrata su ponovo pokušali da provale u parlament. Više puta je ispaljen suzavac, a kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), policija je i pendrecima potiskivala demonstrante od ulaza u Skupštinu.

Kompletan izvještaj je na ovom linku.

(StarMo)