Naslovnica Život Suđenje Trumpu: Izgrednici slijedili “predsjednikova naređenja”

Suđenje Trumpu: Izgrednici slijedili “predsjednikova naređenja”

264

Washington — Članovi Predstavničkog doma SAD koji imaju ulogu tužilaca na suđenju za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa okončali su svoje dvodnevno izvođenje dokaza tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara vjerovali da slijede “predsjednikova naređenja” da bi zaustavili formalno proglašenje pobjede demokrate Joe Bidena, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Demokrate tvrde da je upad u Kapitol bio smrtonosna kulminacija Trumpovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena.

Trećeg dana suđenja, tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju sa kojim se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Trump davao svojim pristalicama – kako u sedmicama prije napada 6. januara, tako i u govoru koji je održao na sam taj dan, poslije kojeg se rulja uputila ka Capitolu. Na video snimcima prikazanim u četvrtak, od kojih su neke sami izgrednici bili objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako “sve to rade za Trumpa.”

“Ako se budemo pretvarali da se to nije dogodilo, ili, još gore, dozvolimo da prođe bez posljedica, ko kaže da se neće ponoviti?”, pitao je kongresmen Joe Neguse iz Kolorada, jedan od tužilaca, prenosi Glas Amerike.

Diana DeGette, jedna od menadžerki za opoziv, govorila je o događajima koji su obilježili upad hiljada Trumpovih pristalica u kompleks Capitol Hilla. Opisala je, između ostalog, kako su se članovi Kongresa skrivali bježeći pred osobama koje su se neovlašteno našle u zdanju Kongresa.

Takođe, opisivala je detalje svjedočenja više privedenih nasilnika koji su ukazivali da su pred i u zgradu u kojoj se nalazi Kongres 6. januara došli jer su shvatili da im je instrukciju dao bivši predsjednik i sada okrivljeni Donald Trump.

“U objavama na Twitteru, video zapisima i kasnije saslušanjima navodili su da im je Trump ohrabrivao i govorio im da krenu na Capitol. Ne morate meni vjerovati, sami su to govorili, da su pozvani, i da je to učinio predsednik Sjedinjenih Američkih Država”, rekla je DeGette.

Tokom njenog izlaganja pušteno je nekoliko snimaka na kojima se čuju glasovi demonstranata koji uzvikuju da ih je Trump pozvao do kompleksa Capitol Hilla.

(StarMo)