Naslovnica Region Sud za ljudska prava: Crnogorski zakon se može provoditi

Sud za ljudska prava: Crnogorski zakon se može provoditi

596

Strasbourg — Europski sud za ljudska prava odbio je zahtjev beogradskog odvjetničkog ureda Radić da se Crnoj Gori “zabrani provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom”.

Sud u Strasbourg odbio je zahtjev kojeg je odvjetnički ured Radić podnijela je 27. i 30. 01. 2020. godine te je o tome obavijestio ured zastupnika Crne Gore pred Europskim sudom za ljudska prava, objavila je u nedjelju crnogorska vlada.

Iz Vlade Crne Gore podsjećaju da je 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Europskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

Sud u Strasbourg je tada odbacio tužbu SPC, kojoj se pridružila u svojstvu umješača i Republika Srbija, kao neosnovanu i neprihvatljivu, ustvrdivši da podnositelji tužbe nisu imali „postojeću imovinu“ niti „legitimno očekivanje“ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali.

“Najnovija odluka Suda u Strasbourgu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljenja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu”, poručili su iz Vlade Crne Gore.

Crna Gora je krajem 2019. godine usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica.

(StarMo)