Naslovnica Region Sud u RH: Zdravko Mamić mora do 14. maja…

Sud u RH: Zdravko Mamić mora do 14. maja…

138
Zdravko Mamić

Osijek — Odbjegli osuđenik Zdravko Mamić trebao bi se 14. maja pojaviti u zatvoru u zagrebačkom Remetincu, a u suprotnom će za njim biti raspisana potjernica i evropski nalog za hapšenje, saopštio je u petak osječki regionalni sud.

Rješenje o upućivanju u zatvor za osuđenika Zdravka Mamića stajat će na e-oglasnoj tabli suda idućih osam dana, naveo je sud, dodajući da će po pravosnažnosti rješenja sudija izvršenja dostaviti podnesenu molbu osuđenika za ustupanje izvršenja kazne zatvora u BiH Ministarstvu pravosuđa i uprave radi nadležnog odlučivanja.

Što se tiče drugog suđenja Mamiću i ostalima, također zbog izvlačenja novca iz Dinama, na osječkom sudu ističu da će, nakon odluke Visokog krivičnog suda koji je odbio zahtjev da se postupak premjesti na neki drugi sud, predsjednik raspravnog vijeća zakazati nove raspravne dane kada se stvore zakonski uslovi o čemu će sud obavijestiti javnost, prenijeli su hrvatski mediji.

Kako se u drugom postupku sudi i Zdravkovom bratu Zoranu Mamiću, koji je do odlaska u BiH sredinom aprila redovno dolazio na ročišta, na osječkom sudu kažu da će, ukoliko se ne vrati u Hrvatsku do 10. maja kada bi trebao početi služiti zatvorsku kaznu zbog prve presude, uslijediti odlučivanje o suđenju u odsustvu.

Ista je odluka, podsjećaju, ranije donesena i za Zorana Mamića koji je u BiH otišao još 2018. uoči izricanja prve presude za izvlačenje novca iz Dinama koju je u martu potvrdio Vrhovni sud.

(StarMo)