Naslovnica Region Sud u RH: Thompsonu “Za dom spremni” nije prekršaj

Sud u RH: Thompsonu “Za dom spremni” nije prekršaj

368
Marko Perković Thompson

Zagreb — Visoki prekršajni sud Hrvatske odlučio je na zajedničkoj sjednici svih sudija tog suda da pjevač Marko Perković Thompson, kada svoju pjesmu „Čavoglave” započinje ustaškim pozdravom „za dom spremni”, ne čini prekršaj protiv javnog reda i mira.

Iako je taj sud do sada unazad pet godina u nizu presuda jasno kazao da je izvikivanje tog pozdrava kažnjivo, to i dalje vrijedi za sve druge, ali Thompson to može ubuduće – nekažnjeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za takvu odluku glasalo je 15 sudija, četvero je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Stigla je i prva osuda ovakve odluke – zagrebačke Kuće ljudskih prava koja je zgrožena odlukom Visokog prekršajnog suda i poziva glavnu državnu tužiteljicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH prema Prekršajnom zakonu i Zakonu o krivičnom postupku.

Tačno prije godinu dana isti Visoki prekršajni sud novčano je kaznio makarskog pjevača Maria Rosu, upravo za izvikivanje pokliča “za dom spremni” na početku izvođenja Bojne Čavoglave na koncertu u Makarskoj.

Ustavni sud Hrvatske u više je odluka zauzeo stav da je riječ o pozdravu suprotnom osnovnim principima Ustava Republike Hrvatske. Identičan stav ima i Narodna pravobraniteljica.

Mješovita komisija naučnika koju je formirala hrvatska Vlada preporučila je da se korištenje tog pozdrava ne kažnjava isključivo kada se radi o komemoriranju poginulim pripadnicima stranačke milicije HOS u ratu u Hrvatskoj 1991-1992.

(StarMo)