Naslovnica BiH Sud BiH: Potvrđena presuda, zbog ratovanja u Siriji

Sud BiH: Potvrđena presuda, zbog ratovanja u Siriji

115

Sarajevo — Državni sud BiH je potvrdio prvostepenu presudu kojom je Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora zbog pridruživanja formacijama u Siriji koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Žalba Odbrane i žalba Tužilaštva BiH su u cijelosti odbijene, tako da je potvrđena prvostepena presuda i kazna zatvora u trajanju od tri godine”, kazao je branilac Bakir Hećimović.

Berbić je u maju ove godine proglašen krivim da je u augustu 2014. otputovao iz Sarajeva s ciljem pridruživanja stranoj organizaciji u sastavu ISIL-a, odnosno Islamske države, koja se borila protiv legitimnih organa Sirije.

Vijeće je tada zaključilo da se Berbić u Siriji pridružio organizaciji nepoznatog naziva kojom je rukovodio Goran Pavlović, a početkom 2019. je zarobljen te krajem iste godine vraćen u BiH.

Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu, Tužilaštvo je od Apelacionog vijeća Državnog suda zatražilo da se Berbiću poveća kazna, dok je Odbrana tražila da se preinači u manju kaznu zatvora ili da se prvostepena presuda poništi i postupak pokrene ispočetka.

Berbić je posljednji od sedmorice bh. državljana izručenih iz Sirije u decembru 2019. godine kojem je izrečena drugostepena presuda.

Ranije su Muharem Dunić i Armen Dželko osuđeni na po tri godine i šest mjeseci zatvora, Hamza Labidi na jednu godinu zatvora, a Emir Ališić na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Oni su s Državnim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Na kaznu zatvora od četiri godine osuđen je Senad Kasupović, dok je Jasminu Keseroviću izrečena presuda od šest godina zatvora.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

 

(StarMo)