Naslovnica BiH Sud BiH: Oslobođeni Mehmedagić i Pekić

Sud BiH: Oslobođeni Mehmedagić i Pekić

374
Osman Mehmedagić

Sarajevo — Direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću i uposleniku te gencije Muhamedu Pekiću danas je u Sudu Bosne i Hercegovine završeno suđenje i izrečena je oslobađajuća presuda, javila je reporterka TV N1.

Mehmedagiću i Pekiću je suđeno zbog izuzimanja snimaka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu, gdje je Tužilaštvo smatralo da je to urađeno nelegalno i za “privatne potrebe direktora OSA-e”.

“Ovo nije krivični postupak, ovo je politički postupak, ovo je taj ‘hibridni rat’ o kojem smo imali priliku čuti ovdje u sudnici. Naš branjenik se treba skloniti i to je prva stvar koju tužilac ističe u završnim riječima kada kaže ‘zabranite mu rad, a ne kaže osudite ga’. To se nastavlja dalje, vidimo da se ti postupci dalje nastavljaju”, kazala je Senka Nožica, advokatica Osmana Mehmedagića.

Tužilac Oleg Čavka je u završnoj riječi kazao kako smatra da je potpuno dokazao krivnju optuženih, a od Suda je tražio da ih proglasi krivim i osudi “po zakonu”. Međutim, ono na čemu je insistirao, a što je po mišljenju odbrane ključno za ovaj predmet, je da se Mehmedagiću “zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e” i to na pet godina, piše Faktor.

S druge strane, advokati optuženih su kazali kako niti iz jednog dokaza tužioca, a posebno iz iskaza svjedoka, ne proizilazi da su počinili bilo šta nezakonito, naprotiv.

Tužilaštvo BiH je prije dva dana podiglo novu optužnicu protiv direktora OSA-e, ali i ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, te Muriza Druškića, zbog navodne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa sigurnosnim provjerama.

 

(StarMo)