Naslovnica BiH Subašić: Oduzeti Nobelovu nagradu negatoru genocida

Subašić: Oduzeti Nobelovu nagradu negatoru genocida

714
Munira Subašić

Sarajevo — Žalosno je da je ovako važna nagrada dodijeljena negatoru genocida u Srebrenici, kada svi znaju šta se dogodilo u Srebrenici”, rekla je Munira Subašić iz Pokreta ‘Majke enklava Srebrenica i Žepa’, nakon što je austrijskom pisu Peteru Handkeu dodjeljena Nobelova nagrada za književnost.

Istakla je da je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka “napravio cirkus od sebe” zbog odluke da Nobelovu nagradu dodijeli Handkeu.

“Ovom odlukom su poslali poruku drugima da mogu dobiti razne nagrade i priznanja bez obzira šta su sve radili u prošlosti. Vrlo je nemoralno i neozbiljno da su bez ikakvih provjera donijeli ovu odluku. Trebali su znati ko je ovaj čovjek. Ovo je negator genocida u Srebrenici. Ovom odlukom su i nas majke Srebrenice, koje smo izgubile svoje sinove, muževe, braću, još jednom uvrijedili i povrijedili u srce”, kazala je Subašić.

Pozvala je Komitet Kraljevske švedske akademije nauka da “što prije donese novu odluku i Handkeu oduzme nagradu kako bi povratio svoj ugled i čast”.

(StarMo)