Naslovnica Život Studija: Djeca su manje osjetljiva, ali nisu potpuno imuna

Studija: Djeca su manje osjetljiva, ali nisu potpuno imuna

158
foto: BBC/Getty Images - ilustracija

Zagreb — Sjedinjene Države su od marta zvanično registrirale 277.285 zaraženih koronavirusom među djecom od 5 do 17 godina, od kojih je 51 umrlo, navodi se u najopširnijoj studiji američkih zdravstvenih vlasti dok škole razmišljaju o povratku učenika u klupe.

Od 1. marta do 19. septembra stopa smrtnosti – omjer potvrđenih slučajeva koji su umrli – izračunata za djecu školske dobi u SAD-u je 0,018 posto, pokazuje studija Centra za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) objavljena u ponedjeljak, prenose hrvatski mediji.

S obzirom na to da je broj potvrđenih slučajeva kod djece i kod odraslih nesumnjivo višestruko potcijenjen jer mnogi lakši slučajevi nikada nisu bili testirani, novi brojevi potvrđuju da je stvarna smrtnost od koronavirusa izuzetno niska u toj dobnoj grupi u odnosu na odrasle, posebno na starije.

U drugoj analizi koju je objavio 10. septembra na svojoj internet-stranici, CDC ocjenjuje da je, u najvjerovatnijem scenariju, stopa smrtnosti po dobnim grupama (broj umrlih u odnosu prema stvarnom broju zaraženih) 0,003 posto u grupi od 0 do 19 godina, 0,02 posto za one od 20 do 49 godina, 0,5 posto za one od 50 do 69 godina i 5,4 posto za sedamdesetogodišnjake i starije.

Među djecom postoji znatna razlika između mlađih i starijih od 11 godina, pokazuje studija CDC-a: incidencija je bila dvostruko veća kod mladih od 12 do 17 godina, nego kod djece od 5 do 11 godina.

Analiza potvrđuje da su manjine najteže pogođene u zemlji: 42 posto zaražene djece bilo je hispanskog podrijetla, 32 posto bijelci i 17 posto crnci.

Od 277.000 zaražene djece u bolnicu je primljeno 3240, 404 na odjel intenzivne njege, a 51 dijete je umrlo.

Generalno, nekoliko studija u SAD-u i drugdje pokazalo je da su djeca manje osjetljiva od odraslih, mada nisu potpuno imunizirana.

(StarMo)