Naslovnica Izdvojeno Studentica iz Mostara “zaglavila” u SAD-u

Studentica iz Mostara “zaglavila” u SAD-u

426
foto: ilustracija

Sarajevo — “Najveći problem za sve nas je neizvjesnost. Šta ćemo na kraju semestra, gdje ćemo biti smješteni kada se završi akademska godina, početkom maja”, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Lejla Šišić, Mostarka koja studira na Univerzitetu Oklahoma u Sjedinjenima Američkim Državama (SAD).

Ona je jedna od 20 bosanskohercegovačkih studenata koji studiraju u Oklahomi i koji zbog pandemije korona virusa ne mogu da se vrate kući. Kako bi im se osigurala bilo kakva pomoć, na tome radi organizacija Western Balkans Alumni Association, koja okuplja bosanskohercegovačke studente iz BiH koji su veći dio studija proveli u inostranstvu.

“Neki naši prijatelji sa drugih fakulteta u Americi uspjeli su kontaktirati ambasadu BiH u SAD. Htjeli smo da vidimo da li nam mogu osigurati povratak kući, pošto smo vidjeli da razne ambasade osiguravaju neke čarter letove da bi pomogli svojim građanima da se vrate. Nažalost, naišli smo na negativan odgovor, da nisu u mogućnosti da nam pomognu. Savjetovali su nas da za sada ostanemo tu gdje jesmo, da se pridržavamo svih mjera predostrožnosti”, kaže Lejla.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)