Naslovnica Mostar Studenti Sveučilišta Mostar izlaze na protestnu šetnju

Studenti Sveučilišta Mostar izlaze na protestnu šetnju

286
foto arhiva

Mostar — Studenti mostarskog Sveučilišta protestovat će u srijedu 14. oktobra u 15:30 sati ispred zgrade Rektorata zbog nezadovoljstva odnosom prema studentima i tražit će povratak na fakultete te smanjenje školarina.

Organizatori Marko Vračević i Dario Hrkać za Klix.ba kažu da je protestna šetnja policiji već prijavljena i odobrena, a da je nezadovoljstvo stanjem na Sveučilištu iskazalo više od 1.600 studenata koji su potpisali peticiju.

Smatraju da je broj nezadovoljnih studenata i dosta veći, ali da mnogi od njih to ne smiju priznati jer su u strahu od mogućih posljedica koje bi se mogle odraziti na daljnji tok njihovog studiranja.

Najava protesta, kako kažu organizatori iz određenih krugova, njihove političke angažmane u opoziciji koristi za prebacivanje fokusa s buđenja nezadovoljnih studenata na političke igre, što smatraju apsolutno nedopustivim u trenutnoj situaciji.

Marko Vračević koji je kandidat Naše stranke za Gradsko vijeće Grada Mostar tvrdi da ovi protesti nemaju političku pozadinu, ali priznaje da je njegov politički angažman uzrokovan potrebom rješavanja problema mladih s kojim se godinama bori.

“Ovo nije nikakva politička igrica, zato što se ja aktivizmom po pitanju studenata bavim već godinama i ovo nema nikakve veze sa mojim političkim angažmanom na lokalnim izborima u Mostaru iako se ovdje pokušava izvući to iz konteksta. Umjesto da se stavi naglasak na to da su se studenti mladi konačno probudili i kaže se da izlazimo na ulice jer nam smeta ovo što se događa, određeni krugovi to okreću na politiku“, kaže Vračević.

Smatra da se time protesti žele sabotirati, a studenti po ko zna koji put utišati. Ističe da je kao koordinator za kulturu bio u Studentskom zboru i često govorio koji su problemi i šta treba raditi, ali da je shvatio kako ne može ništa promijeniti jer je tu već neki uhodani tim podobnih ljudi.

Ističe kako je grupa od 1.600 studenata koji nisu zadovoljni trenutnim procesom online nastave, visokim školarinama i sličnim problemima najbolji pokazatelj stanja na toj visokoškolskoj ustanovi.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)