Naslovnica Region Studenti: “Progon” srpskog naroda u Crnoj Gori

Studenti: “Progon” srpskog naroda u Crnoj Gori

508
foto: RSE

Beograd — Predstavnici nekoliko studentskih udruženja predali su u Predsjedništvu Srbije u Beogradu zahtjev da država reaguje na zbivanja u Crnoj Gori, a povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u toj državi.

Predsjednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu Nemanja Vučković rekao je ispred zgrade Predsjedništva da su studenti prenijeli tri zahtjeva koje su prethodno iznijeli i na protestu koji su 27. decembra organizovali ispred ambasade Crne Gore u Beogradu.

„Tražimo da Srbija raskine ugovor iz 2014. godine i da se otkaže gostoprimstvo crnogorskim diplomatama koji su smješteni u 40 zgrada ambasada Srbije, da se Srbija zbog kršenja međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i prava srpskog naroda u Crnoj Gori obrati međunarodnim tijelima i da se o tome raspravlja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i Vijeću Evrope, i na kraju, da se ambasador Crne Gore u Srbiji, Tarzan Milošević, proglasi za nepoželjnu osobu”, rekao je Vučković, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon predaje zahtjeva, predstavnike studentskih udruženja primio je Ivica Kojić, šef kabineta predsjednika Srbije, kome su ponovili svoje zahtjeve i tražili sastanak sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

„Zahtijevamo konkretnu reakciju srpskih vlasti na progone srpskog naroda u Crnoj Gori“, rekao je Vučković.

On je dodao da će odgovore srpskih vlasti objelodaniti 17. januara na novom protestu u Beogradu za koji, kako kažu, imaju podršku patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja.

(StarMo)