Naslovnica BiH Stručnjak upozorava: BiH se demografski “vratila u sedamdesete”

Stručnjak upozorava: BiH se demografski “vratila u sedamdesete”

565
foto arhiva

Banja Luka — U BiH iz godine u godinu ima, tvrdi profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Draško Marinković, “sve manje rođenih, povećava se mortalitet, stanovništvo je sve starije, a postoje pojave koje limitiraju socijalno-ekonomski razvoj, a vezane su za iseljavanje stanovništva”.

“Ukupna stopa fertiliteta u BiH je daleko niža nego prije 10 do 15 godina i iznosi oko 1,2 djece po ženi. Ako se pogleda broj stanovnika, BiH se vratila na demografski nivo razvoja ‘70. godina prošlog vijeka, dok je mortalitet gotovo dvostruko povećan” – rekao je Marinković na konferenciji pod nazivom “Demokratska izgradnja i demografska obnova u BiH”.

Direktor banjalučkog Centra za ljudska prava Dejan Lučka upozorio je da “mnogo ljudi odlazi iz BiH da se više nikada ne vrate”.

“Zbog manjka demokratije u BiH veliki broj se odlučuje za odlazak” – tvrdi Lučka.

Kaže da je izrađena i studija iz koje se može zaključiti da BiH zaostaje za državama regiona kada je u pitanju vladavina prava te socijalna i zdravstvena zaštita.

“Oko 90 posto ispitanika iz BiH i onih koji su se iselili vani smatra da postoje privilegovane grupe i pojedinci” – rekao je Lučka.

I Davor Boban, profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, kaže da se građani iz Hrvatske iseljavaju “zbog nezadovoljavajuće ekonomske situacije, u odnosu na prosjek u EU”.

(StarMo)