Naslovnica Region Stručnjak: RS neće biti model za Srbe na Kosovu

Stručnjak: RS neće biti model za Srbe na Kosovu

247

Prag — Srbija nema drugu alternativu osim da prizna nezavisnost Kosova, ali i Kosovo treba da pruži dodatne garancije za srpsku manjinsku zajednicu, kaže međunarodni stručnjak koji je savjetovao Kosovo na putu nezavisnosti, Nicholas Whyte.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Whyte kaže da Kosovo nema razloga da se plaši veće autonomije za Srbe, pošto ne može da se desi model sličan Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini.

On ne očekuje da će se konačni sporazum postići ubrzo, ali vjeruje da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) raditi rame uz rame na dugoročnom rješenju nesporazuma između Srbije i Kosova.

RSE: Trenutno Kosovo se požuruje da da rezultate na osnovu svojih obećanja o uspostavljanju Zajednice srpskih opština. Kako vi vidite ovu Zajednicu?

Whyte: Vidite, jednom kada dođemo do kraja ovog procesa, kada Srbija prihvati nezavisnost Kosova onda će se javiti potreba za tim da manjine imaju garancije u svakoj državi. Ta potreba postoji i sada, ali će ona biti jača na kraju, kada se dođe do finalne faze.

Meni se čini dosta razumno da postoji neki aranžman koji premošćuje sve srpske opštine na Kosovu. Ako će Kosovo prihvatiti svoju srpsku manjinsku zajednicu onda moramo prihvatiti realnost da će neki aranžman morati da se napravi. To ne znači da se pravo rješenje našlo na stolu, ali znači da rješenje koje će biti efikasno u praksi morati da uključuje specijalni aranžman za srpske opštine.

RSE: Na Kosovu postoji zabrinutost da ako će biti veće autonomije za Srbe, onda ćemo imati novu Republiku Srpsku i država neće biti funkcionalna. Mislite li da će to biti slučaj?

Whyte: Ja nisam vidio ni jedan prijedlog koji ide bilo gdje blizu ideje kao što je Republika Srpska. U Banja Luci sam živio godinu i po dana 1997.-98., tako da sam direktno vidio šta je razlika između ove dvije situacije. Ne trebamo biti neurotični u vezi toga.

Da sam ja na Kosovu, ja bih insistirao na nekim sasvim drugačijim stvarima. Insistirao bih da Beograd održi svoja obećanja, ispuni obaveze koje se tiču katastra za Kosovo. Za mene je to nešto što čini priznavanje nezavisnosti nepovratnim. Jednom kada priznate da je imovina u vlasništvu ljudi koji je zapravo posjeduju, onda je to nešto odakle nema povratka.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)