Naslovnica Region Stručnjaci očekuju novi talas korone

Stručnjaci očekuju novi talas korone

166

Beograd — Kao da smo zaboravili da je korona i dalje tu.

Na koronu kao da smo svi zaboravili, iako nam je krojila život posljednje dvije godine. Sada bez strogih mjera, život podsjeća na onaj stari. Ipak, ljudi od korone u Srbiji i dalje umiru, a broj zaraženih na dnevnom nivou daleko je od nule, što je potrebno za zvanični prekid epidemije, piše Nova.rs.

Da situacija nije za opuštanje, nedavno je za Danas govorio epidemiolog Zoran Radovanović.

„Srećom, bolest jenjava u intenzitetu, ali moramo da imamo u vidu da u zapadnim zemljama, gdje je stanovništvo vakcinisano u mnogo višem procentu, zahvaljujući novim sojevima raste broj oboljelih. Te nove varijatne omikron soja jesu blaže od početnih sojeva, ali su i izuzetno lako prenosive, čak se po prenosivosti približavaju malim boginjama. Imajući to u vidu može da se očekuje povećanje broja oboljelih. Čak i ako dobro prođemo preko ljeta, mi ćemo na jesen ili pred zimu imati naredni talas“, kaže Radovanović.

A čemu uskoro možemo da se nadamo, nedavno je otkrila dr Slavica Plavšić, primarijus, specijalistkinja za plućne bolesti.

Njenu objavu sa Twittera Nova.rs je prenio u cjelini:

„Za one koji smatraju da je korona prošlost ili čak da je nije ni bilo, nažalost, brojevi ih dematuju. Broj inficiranih koronavirusom se polako povećava iz dana u dan. Prethodne sedmice broj novozaraženih se kretao oko 300. A 21. 6 2022. godine ukupan broj pozitivnih je bio 507.

Očekuje se da će za oko dvije sedmice broj novoinficiranih dostići 1.000 osoba. Srećom, za sada se uglavnom radi o lakšim oblicima, tako da pogoršanje epidemiološke situacije nije praćeno povećanim brojem hospitalizovanih i preminulih pacijenata. Zaražavanje se pojavljuje i u tzv. klasterima. Npr. u Sijerinskoj Banji je registrovano 18 pozitivnih od testiranih 168 osoba. Naravno, nema mjesta nikakvoj panici, ali je potreban oprez i testiranje na svaku pojavu respiratornih simptoma.

Preporuka je da svi stariji od 65 godina i sa komorbiditetima prime četvrtu dozu vakcine i da ne čekaju da se pojavi nova, savremena vakcina, jer se to neće desiti prije oktobra ili novembra. Pridružene bolesti su glavni faktor za predikciju teške kliničke slike kod covida, a ne starost. Ono što nam se činilo da ozbiljnost bolesti raste sa starošću je samo posljedica toga što sa starošću raste broj i ozbiljnost pridruženih bolesti. Najbolje bi bilo da imamo mnogo veći procenat vakcinisanih prvom i drugom dozom, ali u ovakvoj atmosferi i potpunoj zapostavljenosti značaja vakcinacije, pa i one obavezne, nerealno je to očekivati”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)