Naslovnica Život Stručnjaci: “Černobil 21. stoljeća” je mogao biti izbjegnut

Stručnjaci: “Černobil 21. stoljeća” je mogao biti izbjegnut

318
foto: Reuters

Ženeva — Pandemija covida-19 koja je odnijela više od 3,3 miliona ljudskih života u svijetu dok su se desetine miliona zarazili virusom i koja je nanijela velike štete svjetskoj ekonomiji “možda je mogla biti izbjegnuta”, smatraju nezavisni stručnjaci koje je angažirao WHO.

U izvještaju objavljenom u srijedu, oni ocjenjuju da je pandemija istinski “Černobil 21. stoljeća” i pozivaju da se hitno provedu velike reforme sistema za upozoravanje i prevenciju u nadi da će ova pandemija “biti posljednja”.

“Situacija u kojoj se danas nalazimo možda se mogla izbjeći”, rekla je kopredsjedavajuća panela, Ellen Johnson Sirleaf, bivša predsjednica Liberije.

“Shvatamo da su ljudi ljuti i uznemireni … ali ne postoji samo jedna osoba ili nacija koja je odgovorna”, kazala je, prenosi N1.

Bivši američki predsjednik Donald Trump krivio je za pandemiju i svjetsku ekonomsku krizu, Kinu i WHO.

“Ova situacija posljedica je bezbroj neuspjeha, neznanja i kašnjenja u pripremi odgovora” na pandemiju, kazala je Sirleaf.

Izvještaj kaže da je “jasno da su kombinacija loših strateških odluka, manjka volje da se pozabavi nejednakostima i sistema kojem manjka koordinacije stvorili toksičan koktel koji je omogućio pandemiji da se pretvori u katastrofalnu humanu krizu”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)