Naslovnica Region Štrbac oštro o Hrvatskoj: Na djelu je “udruženi poduhvat za odbranu zločinaca”

Štrbac oštro o Hrvatskoj: Na djelu je “udruženi poduhvat za odbranu zločinaca”

115
Savo Štrbac

Banja Luka — U Hrvatskoj je na djelu “udruženi poduhvat za odbranu zločinaca kroz pokušaj da se orkestriranom kampanjom spere svaka odgovornost za ubistvo 13 srpskih civila u izbjegličkoj koloni”, kazao je predsjednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac ističe da predstavnici Hrvatske “u zaštiti zločinaca idu toliko daleko da i danas tvrde da izbjeglice iz Republike Srpske Krajine na Petrovačkoj cesti i u Svodni, kod Novog Grada nije bombardovala hrvatska avijacija, već srpska”.

To je, ističe Štrbac, bio hrvatski zvanični narativ o događaju na Petrovačkoj cesti do 2012. godine, koji se još koristi u javnosti, o čemu svjedoče i poruke direktora Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra domovinskog rata Anta Nazora.

Štrbac za Srnu kaže da se Nazor na nedavnoj tribini u Zagrebu o zločinu na Petrovačkoj cesti, koju su prekinuli hrvatski ekstremisti, upinjao da dokaže da su srpske civile u izbjegličkoj koloni bombardovali Srbi i pozivao se na izjavu jednog srpskog oficira i doktora nauka da su izbjeglice raketirane iz “aviona sa petokrakom”.

Štrbac ističe da je Nazor na tribini rekao i da nikada nije vidio izvještaj hrvatskog “Magazina za vojnu povijest” iz 2012. godine, u kojem je dokazano da je srpske izbjeglice gađala hrvatska acvijacija i u bombardovanju ubila 13 civila, među kojima je bilo i šestoro djece.

– To je nevjerovatno, jer za to navodno ne zna čovjek koji je u Hrvatskoj najodgovorniji za dokumentovanje rata – konstatuje predsjednik “Veritasa”.

(StarMo)