Naslovnica Mostar Strategija razvoja u Skupštini HNK

Strategija razvoja u Skupštini HNK

329
foto: Fena

Mostar — U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u petak je počela sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojoj će se, uz ostalo, razmatrati Nacrt strategije razvoja HNK od 2021. do 2027. godine.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago naglasio je kako Strategija definiše osnovne strateške pravce razvoja kantona u narednih šest godina te da je riječ o dosta obimnom materijalu.

– U toj strategiji su predviđena tri strateška cilja, i to dinamičan i održivi ekonomski razvoj uz održivo korištenje resursa, zatim podizanje kvaliteta i savremenog razvoja društvenog sektora te upravljanje resursima i uslugama eko sistema u skladu s postojećim kapacitetima okoliša – kazao je Špago u izjavi za novinare.

Pošto je riječ o Nacrtu strategije, izrazio je nadu kakoe zastupnici dati konkretne prijedloge i mjere kako bi Strategija dobila onaj oblik koji bi trebao biti provodiv.

– Implementacija ove strategije po procjenama Vlade, odnosno tima koji je radio Strategiju, u narednih sedam godina bi trebala koštati negdje oko 350 miliona maraka, s tim što bi iz budžeta bilo oko 226 miliona, dok su ostala sredstva iz raznih fondova, sredstava doznačenih sa viših nivoa vlasti i od raznih drugih prihoda – podcrtao je Špago.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović naglasio je kako HNK mora imati strategiju razvoja te da je bitno razgovarati o ovakvoj vrsti dokumenata.

– Iza ove strategije bi trebale ići sektorske strategije vezane za promet i neke druge oblasti i to bi onako bila jedna cjelokupna slika ovog kantona s kojom se stvaraju pretpostavke da ih možete prezentirati i pred evropske institucije jer bez ovakvih dokumenata apsolutno nemate nikakav prolaz – ocijenio je Martinović.

Nakon današnjih sugestija i prijedloga najvjerovatnije će, kako je dodao, biti određen rok od trideset dana kako bi se to sve još jedanput sagledalo i vidjelo i kako bi se dobio jedan dokument koji će doći u Skupštinu u formi prijedloga.

Zastupnik u Skupštini HNK Aner Žuljević (SDP BiH) mišljenja je kako Nacrt ove strategije razvoja direktno oslikava rad ove vlade.

– Radi se o potpuno metodološki kontaminiranom dokumentu. Mi nemamo ni izvještaj o realizaciji Strategije iz prethodnog perioda, a ono što je smješno, neozbiljno i neodgovorno je da u Strategiji imate stalno ponavljanje tijela za implementaciju strategije koje nije formirano i nije postojalo ni u onoj staroj strategiji. Znači, jedan vrlo neozbiljan i neodgovoran dokument koji čak i u finansijskom aspektu predviđa da će Vlada osigurati 120 miliona maraka od evropskih fondova a oni za sedam godina nisu donijeli ni jedan i po milion – ocijenio je Žuljević, prenosi Fena.

Pored Nacrta strategije razvoja, zastupnici će, između ostalog, razmatrati i Zaključak Vlade HNK o prihvatanju mišljenja Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite na Nacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata.

(StarMo)