Naslovnica Izdvojeno “Stranci” odgovorili Čoviću: Važno je da se održe izbori u Mostaru

“Stranci” odgovorili Čoviću: Važno je da se održe izbori u Mostaru

154
Dragan Čović glasa u Mostaru

Sarajevo — Predsjednik HDZBiH Dragan Čović 24. jula uputio je pismo međunarodnim zvaničnicima u BiH zbog posebnog termina održavanja lokalnih izbora u Mostaru, poručujući da trebaju biti održani isti dan kada i u ostatku države.

Podsjećanja radi, u nemogućnosti da nađu drugi datum CIK je raspisao izbore za 20 decembar, piše novinska agencija Patria (NAP).

Čović nije dugo čekao, i već danas dobio je odgovor koji potpisuju visoki predstavnik Valentin Inzko, šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec, te predstavnici Delegacije EU u BiH, Američke i Ambasade Velike Britanije, navodi NAP.

„Pozdravljamo vašu kontinuiranu angažiranost glede ove najvažnije teme i još jednom ponavljamo koliko cijenimo pozitivnu ulogu koju ste odigrali proteklih mjeseci u dolaženju do ovog izuzetno značajnog sporazuma.

U vezi odluke CIK BiH koja se tiče održavanja izbora u Mostaru, naglašavamo da obaveze CIK-a proističu iz Izbornog zakona BiH, uključujući zakonom propisane rokove, u skladu s nedavnim izmjenama i dopunama.

To pitanje je CIK također uzalud istaknuo 3. jula u pismu zajedničkom Kolegiju PSBiH. CIK je upozorio na rokove propisane Izbornim zakonom BIH i tražio od Kolegija da skrati rokove ili da ovlaštenje CIK-u da to učini samo u slučaju Mostara.

Sada je od ključne važnosti da se izbori održe u 2020. godini, uključujući i izbore u Gradu Mostaru. Nakon 12 godina svi se trebamo pozabaviti rješavanjem tog demokratskog nedostatka i učiniti sve da se oni dogode.

Vjerujemo da ćete se i vi i članovi HDZ-a angažirati na konstruktivan način sa ciljem osiguranja prava građana BiH da učestvuju na izborima, dodijele sredstva CIK-u bez odlaganja i ostvarenja kontinuiranog konkretnog napretka na putu ka EU”, poručili su međunarodni zvaničnici.

(StarMo)