Naslovnica Mostar “Stranci” jedinstveni: Mostar mora na izbore…

“Stranci” jedinstveni: Mostar mora na izbore…

493
foto arhiva

Sarajevo/Mostar — Iz Delegacije Evropske unije EU), Misije OSCE-a i Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH komentirali su za „Avaz“ obnavljanje pregovora o izmjenama Izbornog zakona koje su nedavno pokrenuli SDA i HDZ BiH.

Međunarodna zajednica “jedinstvena je u stavu u kojem pravcu proces izbornih reformi mora ići”.

Šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec tako ističe potrebu održavanja izbora u Mostaru ove godine.

“Nivo povjerenja građana u izbore je nizak i potrebna su hitna poboljšanja da bi se ojačali integritet i sigurnost izbornog procesa. Apeliramo na sve političke aktere da budu odgovorni i pokažu volju za rješavanjem tih problema, djelujući u najboljem interesu građana. Svakom reformom moraju se poštovati odluke domaćih i međunarodnih sudova i provesti preporuke koje su dali OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Grupa država protiv korupcije (GRECO)” – kazala je Kavalec.

Iz OHR-a su poručili da je “na političkim strankama odgovornost da provedu presudu Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, na koju se već dugo čeka”.

“To pitanje treba biti riješeno na način koji je u skladu sa sudskim presudama, koji je pravno valjan i koji neće podijeliti grad. Ono ne smije ostati tamna mrlja u demokratskoj Evropi. Evropske vrijednosti moraju biti iskazane i provedene. To je najbolji način da se osigura kredibilitet” – naveli su iz OHR-a.

Iz Delegacije EU za „Avaz“ podsjećaju da je “ključni prioritet iz Mišljenja Evropske komisije provedba izbora u skladu s evropskim standardima”.

(StarMo)