Naslovnica BiH Štrajk radnika HP Mostar i u Širokom Brijegu

Štrajk radnika HP Mostar i u Širokom Brijegu

436

Široki Brijeg — Radnici Hrvatskih pošta (HP) Mostar, okupljeni u Nezavisnom sindikatu, u četvrtak su nakon Mostara, održali jednosatni štrajk i u Širokom Brijegu kako bi upozorili na svoj loš položaj i uslove rada.

Kako su naveli radnici tog preduzeća, osnovni razlog štrajka je mala plata koja je ista već godinama.

“Obustavit ćemo rad pa šta god bilo, ako se stanje ne popravi i ako nam se plate ne povećaju kako je to dogovoreno prije nekoliko mjeseci”, poručilo je jedanaest radnika HP Mostar iz Širokog Brijega.

Kako je jedan od njih kazao, u 2010. godini prosjek plate bio oko 1100 maraka, dok je 2019. prosjek bio oko 930 maraka i to, nakon 35 godina radnog staža, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Razlozi za Štrajk upozorenja, kako su ranije saopćili, osim malih plata je i nedostatak radnika u proizvodnim sektorima, slaba organizacija posla koja proizlazi iz nedostatka radnika te sve veći pritisak na radnike od nadređenih na pojedinim radnim mjestima i tako dalje.

Zahtjev radnika je, uz ostalo, da se plaće povećaju 20 do 30 posto, što se, kako ističu, nije promijenilo otkako je prije nekoliko mjeseci održan prvi štrajk upozorenja na kojem je to i dogovoreno.

Ako se ne ispune zahtjevi oko 700 radnika ovog poduzeća, iz Nezavisnoga sindikata HP Mostar poručuju kako bi moglo doći do generalnog štrajka.

(StarMo)