Naslovnica Region Stoltenberg zvao Zaeva: Sve “ide po planu”…

Stoltenberg zvao Zaeva: Sve “ide po planu”…

421
Jens Stoltenberg

Skoplje — Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je objavio kako je u telefonskom razgovoru poručio premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu da “proces ulaska te zemlje u savez ide prema planu”, nakon što je EU odbila otvoriti pristupne pregovore s tom državom.

“Dobar telefonski poziv s premijerom Zaevom kako bi potvrdio NATO-ovu predanost pristupanju Sjeverne Makedonije. Proces ratifikacije ide po planu i radujem se brzom članstvu Sjeverne Makedonije u našoj Alijansi”, napisao je glavni tajnik na svom Twitter-profilu.

Zasad je protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije ratificiralo 20 od 29 članica NATO-a, a ta će zemlja moći postati članicom najranije početkom decembra, kad će u Londonu biti održan sastanak na vrhu Alijanse.

Razgovor Zaeva i Stoltenberga dogodio se nakon što članice EU-a u petak nisu uspjele postići suglasnost o početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Zaev je dan kasnije najavio da želi prijevremene izbore na kojima će se pokazati volja građana nakon odluke u Bruxellesu, istaknuvši kako je to bila “istorijska pogreška”.

Izbori će biti održani 12. aprila iduće godine.

(StarMo)