Naslovnica Region Stoltenberg zvao Vučića i Kurtija: Poziva na povratak dijalogu…

Stoltenberg zvao Vučića i Kurtija: Poziva na povratak dijalogu…

74
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u nedjelju da je od “vitalnog značaja” da Beograd i Priština pokažu uzdržanost i vrate se dijalogu.

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel takođe je pozvao Srbiju i Kosovo da smire situaciju na sjeveru Kosova, gdje lokalni Srbi već sedmi dan blokiraju dva prelaza – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o reciprocitetu ali i zbog odluke da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Stoltenberg je nakon telefonskih razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo na Twitteru da je “neophodna deeskalacija na sjeveru Kosova”.

Dodao je i da će NATO obezbjediti sigurno okruženje i slobodu kretanja svima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao u telefonskom razgovoru sa prvim čovjekom Alijanse da Srbija ni jednim svojim potezom nije prekršila ni Briselski sporazum ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

“Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima sjevera Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici ‘gromoglasno ćute'”, rekao je predsednik Srbije, navodi se u saopštenju.

(StarMo)