Naslovnica Region Stoltenberg: NATO za stabilnost na Zapadnom Balkanu

Stoltenberg: NATO za stabilnost na Zapadnom Balkanu

279
Jens Stoltenberg

Brisel — Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je tokom susreta u Briselu sa kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem posljednju rundu razgovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

On je istakao da je dijalog jedini način da se postigne trajno političko rješenje na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Alijanse, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stoltenberg i Hoti su takođe razgovarali o sporazumu koji je postignut u Washingtonu u cilju normalizacije ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Stoltenberg je naglasio da je NATO čvrsto opredjeljen za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu kroz angažman 3,500 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) na Kosovu.

On je dodao da je mandat KFOR-a ostao nepromijenjen: očuvanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve građane Kosova u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN 1244.

Ukazujući na pandemiju Covid – 19, Stoltenberg je pozdravio to što su NATO saveznici i partneri već osigurali značajnu medicinsku podršku kako bi pomogli institucijama Kosova.

Takođe KFOR pruža direktnu pomoć u distribuciji zaliha. Dodao je da NATO sada razmatra kako može dalje da pomogne Kosovu u odgovoru na pandemiju.

To je bio prvi susret Stoltenberga i Hotija.

(StarMo)