Naslovnica Život Stoltenberg: NATO će reagirati, ako…

Stoltenberg: NATO će reagirati, ako…

417
Jens Stoltenberg

London — NATO savez će reagirati “na svaki napad na Poljsku ili baltičke zemlje”, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu objavljenom u utorak.

“Kroz prisustvo NATO snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama, Rusiji šaljemo vrlo snažan signal: ako dođe do napada na Poljsku ili baltičke zemlje, cijeli će savez odgovoroiti”, rekao je Stoltenberg uoči samita NATO-a.

“NATO nema listu neprijatelja, ali će odgovoriti kada postoji potreba”, rekao je Stoltenberg grupi novinara, uključujući poljski dnevnik ‘Rzeczpospolita’, njemački ‘Suddeutsche Zeitung’ i špansku ‘El Pais’, prenosi Reuters.

Britanska novinska agencija podsjeća da su Sjedinjene Države pozvale Tursku da pruži podršku planu NATO-a o obrani Baltika i Poljske. Turska je dosad to odbijala, rekavši da bi “NATO trebao dati više podrške Ankari u njenoj borbi protiv kurdske milicije u Siriji”.

Stoltenberg je rekao da se ne protivi snažnijem odbrambenom stavu u Evropskoj uniji, ali rekao je da “nema smisla pokušavati zamijeniti NATO”.


(StarMo)