Naslovnica Život Stolac: Tri romske porodice dobile kuće

Stolac: Tri romske porodice dobile kuće

102
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Stolac — Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković potpisao je danas Ugovore o korištenju tri stambena objekta s tri romske porodice nastanjene u općini Stolac.

Riječ je o tri korisne stambene jedinice površine 80,80 m², 66,45 m², i 57,00 m², ukupne vrijednosti 250 hiljada maraka.

Općina Stolac je u svrhu rješavanja problema stambenog zbrinjavanja Roma na području općine Stolac pokrenula aktivnosti na iznalaženju finansijskih sredstava i lokacije za izgradnju stambenih jedinica za romske porodice koje žive na području općine Stolac.

“Projekat ‘Stambeno zbrinjavanje Roma u općini Stolac’ realiziran je u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH te Romskim informativnim centrom Kali Sara”, kazao je stolački načelnik, dodajući kako je općina Stolac osigurala infrastrukturu, prenosi BHRT, pozivajući se na Fenu.

“Općina Stolac osigurala je zemljište, priključak električne energije kućama te preuzela obavezu da vodi brigu o kućama u smislu da one budu u punoj funkciji, a uvažavajući potrebe svih romskih porodica za smještajem i u budućem vremenu”, objasnio je načelnik Bošković.

Dodao je kako je riječ o prvoj fazi projekta te da je u drugoj fazi planirana gradnja još tri stambene jedince za romske porodice općine Stolac.

Predsjednik Romskog informativnog centra Kali Sara Dervo Sejdić zahvalio je načelniku i svima koji su podržali projekat uime romskih porodica koje su dobili nove kuće.

“Posebno želim pozdraviti svoje sunarodnjake Rome općine Stolac i poželjeti im sreću i zdravlje u novim kućama zajedno s njihovim porodicama”, kazao je Sejdić.

Također im je poželio sretan predstojeći praznik Đurđevdan, rekavši kako im nije mogao biti bolji jer će ga proslaviti u svojim novim kućama.

“Sretna sam što sam dobila ovu kuću, kako zbog sebe tako i djece te se zahvaljujem načelniku i građanima Stoca što su ovako nešto učinili za nas”, rekla je Zora Sulejmanović, jedna od korisnica, koja ima osmero djece.

(StarMo)