Naslovnica BiH Stolac: Peticijom protiv Križnog puta

Stolac: Peticijom protiv Križnog puta

703
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Stolac — Iako je još 2004. godine Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila uklanjanje betonskih postolja za Križni put u stolačkom Starom gradu, to se nije dogodilo.

U septembru prošle godine Općinsko vijeće donijelo je odluku kojom je stolačkom Župnom uredu prodato šest lokacija za izgradnju križnog puta.

Takva odluka je izazvala reakcije građana, posebno Bošnjaka. Smatraju da se na taj način nastoje krivotvoriti historijske činjenice i preoblikovati spomenik kulturnog naslijeđa, prenosi federalna.ba.

Građani okupljeni u Pokret za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca organizirali su potpisivanje peticije zbog najavljenog nastavka gradnje križnoga puta u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada – nacionalnog spomenika BiH. I dok u vodstvu Općine Stolac kažu da je sve po zakonu, građani, mahom Bošnjaci, smatraju da se time samo produbljuju antagonizmi u toj općini.

“To je zaštićena zona. Bio bih za to da je to neko oborio i da je to prije bilo. Međutim, nikad tu nije bilo nikakvih procesija, nikakvih križeva itd. Mislim da se opet izazivaju antagonizmi, nažalost”, priča Sulejman Eminović, član Pokreta za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca.

Regirali su i iz Mostarskoga muftijstva kazavši, uz ostalo, da se u Stocu nastavlja praksa obilježavanja teritorije i javnog prostora.

S druge strane, načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković ne vidi ništa sporno. Općina je, kaže, dobila pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika HNK-a da križni put ne skrnavi Stari grad koji je, inače, u drugoj zoni zaštite nacionalnih spomenika.

“Isti ti Bošnjaci su i u Dubokoj i munaru na Uzinovićima i džamiju na Ošanićima napravili bez apsolutno ikakva pravosnažnog dokumenta i sad kreću u legalizaciju. Bojim se da imamo dvostruke aršine kada procjenjujemo neke stvari”, navodi Bošković.

No, i jedni i drugi su, ipak, u jednom složni – da se cijeli slučaj stavlja u politički kontekst. Stočani će peticiju uputiti svim nadležnim institucijama, pa i OHR-u.

Na terenu je Federalna uprava za inspekcijske poslove. U javnost neće, kazali su za FTV, izlaziti dok ne završe postupak i ne utvrde činjenično stanje.

(StarMo)