Naslovnica BiH Stolac: Otvoren sajam “Hercegovački plodovi Mediterana”

Stolac: Otvoren sajam “Hercegovački plodovi Mediterana”

201

Stolac — Dvodnevna poljoprivredna sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” otvorena je u petak u Stocu gdje su se okupili brojni domaći i poljoprivredni proizvođači iz Hrvatske i Crne Gore.

Ova manifestacija međunarodnog karaktera već 13 godina za cilj ima promociju, pokretanje i povećavanje organizirane proizvodnje sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline.

Manifestaciju je proglasio otvorenom ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je čestitao organizatorima na organizaciji i poželio izlagačima i posjetiocima ugodan boravak i druženje u Stocu.

“Zahvaljujem domaćinima što su me pored mojih upravno-pravnih obaveza pozvali ovdje na jedan predivan susret ljudi koji svojim radom, trudom i zalaganjem žele prikazati cjelokupnoj javnosti ono što su radili kroz čitavu godinu. Danas beremo hercegovačke plodove Mediterana i nadam se da ćemo uživati svi skupa u Stocu”, kazao je u izjavi novinarima ministar Grubeša, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Predsjednik udruženja “Hercegovački plodovi Mediterana” Zoran Raič kazao je kako su se ove godine, za razliku od protekle zbog pandemije, stekli uslovi za organizaciju sajma.

“Na ovogodišnjoj trinaestoj po redu međunarodnoj sajamskoj manifestaciji Hercegovački plodovi Mediterana imamo oko 60 izlagača, prvenstveno iz Bosne i Hercegovine, ali tu su i izlagači iz Hrvatske i Crne Gore”, izjavio je Feni Raič.

Na sajmu su, naveo je, zastupljene mediteranske kulture šipak, smokva i maslina.

“Uz nabrojane kulture imamo i razne prerađevine – džemove, marmelade, salate, ajvare, vina, rakije, zatim su tu pčelinji proizvodi, med, ljekovita bilja, razne rukotvorine i poljoprivredna mehanizacija koja je potrebna”, istakao je Raič.

Pored izložbenog dijela sajma, najavljen je i nastup folklornih grupa.

Sajam u Stocu okupio je mnogobrojne predstavnike privrednog, društvenog i političkog života, među kojima predstavnike Vlade HNK, na čelu sa predsjednikom Nevenkom Hercegom kao i potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića.

(StarMo)