Naslovnica BiH Stolac: Otvoren Centar za interpretaciju kulturne baštine

Stolac: Otvoren Centar za interpretaciju kulturne baštine

189
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Stolac — Otvaranje Centra za interpretaciju kulturne baštine u sklopu projekta “Stolac: raskršće civilizacija”, koji implementira Fondacija Mak Dizdar od marta ove godine, upriličeno je u četvrtak, 16. jula, pokraj Podgradske ćuprije u Stocu.

Opći ciljevi ovog projekta koji su do sada ostvareni su akademsko istraživanje historijske građe, prilagođavanje rezultata tog istraživanja interpretativnoj signalizaciji, edukativnim i promotivnim materijalima, kao i edukacija stručnih vodiča koji će raditi u Centru te svim posjetiocima prezentirati kulturnu rutu koja uključuje niz hostorijskih spomenika u Stocu.

Promotivni materijali uključuju video zapise destinacije Stolac, letke, dvojezične buklete, interpretativnu signalizaciju, bilborde i online kampanju, saopćeno je iz Fondacije Mak Dizdar.

Navodi se kako će Centar služiti kao polazna tačka za turističke posjete općini Stolac, pružanje osnovnih informacija o lokalnim mjestima i uslugama, kao i centar gdje se lokalno stanovništvo može upoznati s kulturnom baštinom, historijom, spomenicima i ostalim vrijednostima u njihovom gradu.

“Mjesto je idealno za posjete škola, akademskih grupa i razne edukacije na otvorenom. U Centru se nude informativni materijali o kulturnoj baštini Stoca kao rezultat dizajnerskog integriranja historijske simbolike projektom obuhvaćenih perioda. Uz to, Centar će poslužiti kao interpretativno mjesto za kulturnu baštinu Stoca, gdje će posjetioci moći čitati knjige, gledati video zapise i pristupiti mrežnom materijalu koji se odnosi na ovu općinu”, ističe se u saopćenju.

Inače, Fondacija Mak Dizdar početkom jula ove godine predstavila je projekat “Stolac: raskršće civilizacija” i aktivnosti koje su se implementirale, kao i aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.

Projektne aktivnosti provode se kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), projekat finansira Evropska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude, stoji u saopštenju.

(StarMo)