Naslovnica Život Stolac: Kreće manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana”

Stolac: Kreće manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana”

120
foto arhiva

Stolac — Manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana”, na kojoj će osim izlagača iz Hercegovine i cijele BiH izlagati i ljudi iz Hrvatske i Crne Gore, biće otvorena danas u 12 sati.

Ova manifestacija već 13 godina za cilj ima promicanje, pokretanje i povećavanje organizirane proizvodnje sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline, priopćili su organizatori.

Predsjednik udruge “Hercegovački plodovi Mediterana” Zoran Raič kazao je kako su se ove godine stekli uvjeti za organizaciju Sajma.

“Prošle godine manifestacija nije održana zbog koronavirusa, a ove godine organizirat ćemo je u malo manjem obujmu za razliku od prošlih godina jer je koronavirus još uvijek prisutan. Upravo zbog toga broj izlagača smanjen je sa 120 na 60, kako bi dobili neku širinu na izlaganju, a i da se izlagači i posjetitelji osjećaju ljepše”, kazao je Raič.

Manifestacija je međunarodnog karaktera, a biće zastupljene mediteranske kulture.

“Na sajmu su zastupljene mediteranske kulture šipak, smokva i maslina, ali kako vrijeme odmiče uvidjeli smo potrebu da taj fokus ide i na cijeli hercegovački asortiman. Pored nabrojanih kultura imamo i razne prerađevine – džemove, marmelade, salate, ajvare, vina, rakije, zatim su tu pčelinji proizvodi, med, ljekovita bilja, razne rukotvorine i poljoprivredna mehanizacija koja je potrebna”, naveo je Raič.

Osim izložbenog dijela sajma, koji će se održati prvi dan, subota je rezervirana za nastupe folklornih grupa.

(StarMo)