Naslovnica BiH Stolac: HDZ (i dalje) ne da Bošnjaku na čelo Opštinskog vijeća

Stolac: HDZ (i dalje) ne da Bošnjaku na čelo Opštinskog vijeća

803
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Stolac — Klub Bošnjaka u Opštinskom vijeću (OV) Stolac oglasio se u srijedu saopštenjem za javnost u kojem tvrde da je “uzurpacija osnovnih demokratskih prava Bošnjaka Stoca bezočno… manifestovana i danas na početku zakazane sjednice Opštinskog vijeća, gdje je, po ko zna koji put, odbijen zahtjev Kluba Bošnjaka da se na Dnevnom redu zakazane sjednice nađe i izbor predsjedavajućeg Vijeća”.

“Od implementacije izbornih rezultata do danas HDZ-ovi vijećnici odbijaju uvrstiti ovu tačku na Dnevni red, tako da umjesto predsjednika Vijećem rukovodi potpredsjednik koji, suprotno svim normativnim aktima, dolazi iz istog naroda kao i načelnik Opštine. Opštinsko vijeće na taj način je funkcionisalo i kompletan prošli mandat.

Četiri godine Stocem su upravljali HDZ-ov načelnik i HDZ-ov potpredsjednik Vijeća.

Bošnjački vijećnici danas su, nakon što je odbijen prijedlog da se u Dnevni red uvrsti odluka o imenovanju Esada Omanića (SDA) na poziciju predsjedavajućeg Vijeća, u znak protesta napustili sjednicu”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je na jučerašnjem zasjedanju Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine HDZ izvojevao proglašenje Stoca gradom, nakon čega se postavlja pitanje da li se na takav način štite interesi povratnika i da li je ovakav ishod jučerašnje sjednice svojevrsna nagrada HDZ-u uprkos uzurpaciji prava Bošnjaka koja traje decenijama?

“Više od godinu dana Vijeće djeluje protivno Ustavu FBiH odbijenjem imenovanja predsjedavajućeg. Očigledno je da se ovdje radi o potpunom i beskrupuloznom ignorisanju prava Bošnjaka u svim segmentima društvenog djelovanja. Od sedam javnih preduzeća u Stocu niti jedan direktor nije Bošnjak. Također uzurpirane su nadležnosti nad nacionalnim spomenicima, poput Starog grada sa megalomanskim križem i ‘križnim putem’, čime se želi promijeniti karakter tog spomenika kulture. Nacrt budžeta, infrastrukturni projekti, komunalne aktivnosti, sve je u službi isključivo hrvatskih interesa”, navodi se u saopštenju.

(StarMo)