Naslovnica BiH Stolac: “Epidemiološka situacija stabilna”

Stolac: “Epidemiološka situacija stabilna”

257
foto: BHRT

Stolac — Općina Stolac stabilizirala je svoju epidemiološku sliku. Trenutno broji 80 aktivno pozitivnih osoba na COVID- 19. U COVID bolnici u Mostaru hospitalizirane su svega dvije osobe, dok su ostali klinički stabilno i liječe se u svojim domovima, javlja BHRT.

Od ukupno 500 pozitivnih osoba s početka pandemije, u ovoj je općini od posljedica korona virusa preminulo pet osoba, što čini izrazito nisku stopu smrtnosti od jedan posto.

Direktor Doma zdravlja kaže da svakoga dana u trijažnom punktu u Stocu vrše preglede pozitivnih pacijenata kako bi pratili njihovo zdravstveno stanje, ali i rasteretili bolnički sistem. Također su uključili kućne posjete starijim i klinički lošijim pacijentima.

„Pacijente koji su pozitivni, a koji imaju blažu kliničku sliku redovno naručujemo na preglede kod ljekara porodične medicine. Onima kojima se ubrano razvija klinička slika, uključujemo redovno terapiju na vrijeme, u konsultaciji sa našim infektolozima. Mislim da upravo zbog pravovremenog reagiranja imamo tako dobre rezultate“, rekao je BHRT-u Kazimir Raguž, direktor Doma zdravlja Stolac.

Stabilnom stanju znatno doprinosi i sama Općina Stolac. Načelnik Stjepan Bošković kaže kako od početka pandemije ulažu u opremu i čine sve što je u njihovoj moći kako bi održali stabilno stanje.

„Reagirali smo, radili smo izolatorij, pripremali se za težu situaciju. Aktivno smo se uključili kroz nabavku zaštitnih sredstava i svih testova“, rekao je Stjepan Bošković, načelnik Opštine Stolac.

Naravno, uz adekvatnu opremu i funkcionalan bolnički sistem, potrebna je i dobra svijest kod građana koji se pridržavaju propisanih epidemiolosih mjera.

Stolac je u junu bio žarište korona virusa jer je ušao u firmu gdje je zaposleno 150 ljudi. Također, prije nešto više od mjesec dana COVID-19 je ušao i u Dom za osobe s posebnim potrebama u Stocu. Oko 100 štićenika bilo je zaraženo. Tada je dom u potpunosti bio pretvoren u COVID bolnicu, medicinsko osoblje radilo je u dugim smjenama od sedam dana, a potom bi išli u izolaciju 15 dana.

Iako je tada zabilježen visok broj zaraženih, nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, a stanje se ovdje stabiliziralo. Ljekari napominju da je i dalje važno pridržavati se mjera, hladni dani su pred nama, a pandemija još traje. Nadaju se brzom dolasku vakcine u našu zemlju i mirnoj idućoj godini.

(StarMo)