Naslovnica BiH Stolac domaćin učesnicima projekta “I care for Europe”

Stolac domaćin učesnicima projekta “I care for Europe”

90
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Stolac — Javna ustanova (JU) Radimlja Stolac zajedno s Općinom Stolac od četvrtka, 30. septembra do nedjelje, 3. oktobra bit će domaćin učesnicima projekta “I care for Europe” s bogatim programom i upoznavanjem s kulturnom baštinom Stoca.

Ovaj susret predstavnika članica Mreže “I care for Europe” održat će se kao završni događaj projekta “EUnity in diversity” u sklopu stolačke manifestacije “Hercegovački plodovi Mediterana”.

Mreža “I care for Europe”, koja je osnovana 2013., uključuje 11 malih općina iz šest zemalja: Čapljina (BiH), Rab, Rakovica (Hrvatska), Aquileia, Recanati, Tarcento (Italija), Piran (Slovenija), Bač (Srbija), Općina Bar (Crna Gora) i Grad Metković (Hrvatska), te Javna ustanova “Radimlja” (u ime Općine Stolac) i Adriatic GreeNet-a kao tehnički koordinator mrežnih aktivnosti. Adriatic GreeNet je mreža malih evropskih gradova s bogatom kulturnom tradicijom.

Svečano otvorenje 7. susreta predstavnika Mreže malih evropskih kulturnih gradova “I care for Europe” održat će se u restoranu “San Pjero” u Stocu, 30. septembra uz prigodan program.

Idućega dana, u petak 1. oktobra u sklopu sajma “Hercegovački plodovi Mediterana” održat će se prezentacija tradicionalnih lokalnih kulturnih događanja i festivala sajmova svih jedanaest lokalnih zajednica uključenih u projekt “EUnity in diversity”.

Zatim će biti svečano otvaranje sajma gdje će posjetioci moći uživati i razgledavati izloženo.

U subotu, 2. oktobra, učesnici projekta će u pratnji lokalnih vodiča i direktorice JU Radimlja Stolac Maje Lopin posjetiti Trebinje, a pri povratku će se posjetiti pećinu Vjetrenica koja je najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini i zaštićeni spomenik prirode, saopšteno je iz JU Radimlja Stolac.

(StarMo)