Naslovnica Izdvojeno Stočanka nagrađena britanskim ordenom

Stočanka nagrađena britanskim ordenom

567
sa dodjele ordena u Sarajevu

Sarajevo – Ediba Bakira Trbonja-Kapić dobitnica je ordena počasne pripadnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva.

Uime kraljice Elizabete II, orden dobitnici danas je uručio ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field na ceremoniji održanoj u rezidenciji britanske ambasade u Sarajevu.

Ambasador Field je nakon uručenja izjavio novinarima da orden odlazi u prave ruke, uposlenici britanske ambasade u BiH, “zbog njenog neumornog, dugogodišnjeg i predanog rada u Ambasadi, kao i nesebičnog zalaganja u interesu građana dviju zemalja, Bosne i Hercegovine i Velike Britanije”.

Po Fieldovim riječima, prestižno priznanje dobitnica je zaslužila i zbog neumornog angažmana na unapređenju odnosa dviju zemalja, humanitarnog rada i sveukupnog posla koji zahtijeva veliku energiju a ona ga obavlja srcem i željom da usreći sugrađane. Njemu je velika čast, kazao je, što može uručiti takvo priznanje Edibi Bakiri Trbonja-Kapić, „ženi dugog imena“ koje sticanjem počasnog ordena postaje još bogatije novom odrednicom.

Dobitnica je izjavila da je privilegija raditi u okruženju kakvo je britanska ambasada, s ljudima i stručnjacima koji, osim što savjesno rade njihov posao, svakodnevno rade i na dobrobiti Bosne i Hercegovine.

Rad i trud se isplate, po njenim riječima, jer na kraju rezultiraju zadovoljstvom.

Priznanje koje joj je ukazano od kraljice Elizabete II, Ediba Bakira Trbonja-Kapić smatra velikim postignućem u smislu njenog rada i učešća u zajedničkom trudu britanske ambasade na unapređenju života građana.

Orden počasne pripadnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (Member of the Most Exellent Order of the British Empire – MBE) kraljica Elizabeta dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad od značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ediba Bakira Trbonja-Kapić je rođena u Stocu, u Bosni i Hercegovini, te posljednjih 12 godina radi u britanskoj ambasadi kao šefica kabineta ambasadora te zemlje u BiH. Prije toga je radila za Evropsku uniju, Ujedinjene narode i druge međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini.

(StarMo)