Naslovnica BiH Stižu novi helikopteri za BiH – Pomogle i SAD

Stižu novi helikopteri za BiH – Pomogle i SAD

613
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Ugovor o nabavci četiri nova helikoptera ‘Huey II’, američkog proizvođača Bell, namijenjena Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), potpisan je danas u Sarajevu.

Ugovor u sklopu najvećeg investicijskog projekta od ustroja OSBiH potpisala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš u prisustvu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona i najviših dužnosnika Ministarstva odbrane, OSBiH, američke ambasade i NATO Štaba Sarajevo.

Radi se o projektu ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara u čemu je BiH sudjelovala s 4.360.000 dolara (7,5 miliona KM), dok je preostali iznos osigurala Vlada SAD-a putem američkog programa pomoći prijateljskim zemljama.

Svečani čin potpisivanja spomenutog ugovora pozdravio je ambasador SAD u Bih Eric Nelson, istaknuvši kako se “radi o zajedničkom projektu SAD-a i BiH”, koji će umnogome doprinijeti interoperabilnosti OSBiH s NATO standardima.

Sudionici svečanosti su putem videoprezentacije bili u prilici uvjeriti se u izuzetne manevarske sposobnosti spomenutih helikoptera, a realizacija projekta, osim isporuke, podrazumijeva i preobuku pilota i tehničara, isporuku rezervnih dijelova i opreme za održavanje letjelica te isporuku zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera.

(StarMo)