Naslovnica Izdvojeno Stiže oprema za dijagnozu epilepsije i Parkinsonove bolesti

Stiže oprema za dijagnozu epilepsije i Parkinsonove bolesti

495
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić uručit će u ponedjeljak, 4. novembra, u 12 sati Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar savremenu opremu za dijagnostiku epilepsije i Parkinsonove bolesti.

Suvremeni EEG uređaj s pripadajućom opremom za uspostavu video EEG monitoringa bit će uručen Klinici za neurologiju, kao i Odjelu za neuropedijatriju SKB-a Mostar.

“Zahvaljujući ovoj savremenoj opremi unaprijedit će se dijagnostika i tretman pacijenata sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti, ali i direktno umrežavanje sa referentnim centrom u Zagrebu zbog čega pacijenti iz Federacije BiH više neće morati ići u susjedne zemlje nego će ovu uslugu moći dobiti u Federaciji BiH”, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Navedena oprema nabavljena je u okviru NeurNet projekta „Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti“. Radi se o prekograničnom projektu sufinansiranom od strane Evropske komisije u okviru “Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora”, stoji u saopštenju.

(StarMo)