Naslovnica Region Stiže američki izaslanik zbog Kosova

Stiže američki izaslanik zbog Kosova

77
Gabriel Escobar

Washington — Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta, ove sedmice doputovat će u Brisel kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na Kosovu. To je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) u State Departmentu.

Takođe, sa istog mjesta je podvučeno da SAD podržavaju ponudu EU da u predstojećoj sedmici Brisel bude domaćin nastavka dijaloga, te pozivaju Srbiju i Kosovo da se ponovo angažaju otvoreno, ozbiljno i što prije.

Posljednjih sedam dana na sjeveru Kosova grupe lokalnih Srba organizuju blokade na prelazima Jarinje i Brnjak, a nakon što je Vlada Kosova donijela odluku o obaveznoj zamjeni srpskih tablica na vozilima koja ulaze na teritoriju Kosova.

Mjera je preduzeta u vrijeme isticanja petogodišnjeg roka u kojem je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih tablica, odnosno registarskih tablica koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu (KM, PR, UR, PZ i GL). Rok je istekao 15. septembra 2021.

U State Departmentu je za RSE rečeno i da Washington ulaže zajedničke napore kako sa vladama Kosova i Srbije, tako i sa partnerima u EU i NATO kako bi se prevazišla novonastala situacija. Podvlači se da se razmatraju neposredni koraci za deeskalaciju krize i izbjegavanje radnji koje bi mogle povećati tenziju, ugroziti napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU posljednjih deset godina i negativno uticati na život građana.

(StarMo)