Naslovnica BiH Stiglo pismo: Osujetiti svaki pokušaj puštanja Mladića na slobodu!

Stiglo pismo: Osujetiti svaki pokušaj puštanja Mladića na slobodu!

99

Den Haag — Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa pisalo je Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove nakon što se pojavila informacija da će se ratni zločinac Ratko Mladić pustiti na slobodu zbog navodno pogoršanog zdravstvenog stanja.

“Cijeli proces protiv zločinca Mladića pred MKSJ-om i MRMKS-om je obilovao informacijama o pogoršanom zdravstvenom stanju te zahtjevima Ruske Federacije i Srbije za Mladićevo privremeno puštanje na slobodu u cilju liječenja. Cijeli svijet je svjestan i zna da se zločinac Ratko Mladić nikada ne bi vratio pred lice međunarodne pravde iz Rusije ili Srbije ukoliko bi ga pustili na slobodu”, navodi se u pismu.

Podsjeća se i da je Mladić u pritvorsku jedinicu MKSJ-a doveden iz Srbije u katastrofalnom zdravstvenom stanju i da su ga međunarodni ljekarski timovi praktično vratili u život.

“Uvjereni smo da su međunarodni ljekarski timovi MRMKS-a i sada sposobni da se suoče s bilo kojim zdravstvenim izazovom. Smatramo da se zločinac Ratko Mladić treba hitno uputiti na izdržavanje kazne doživotnog zatvora i treba osujetiti svaki pokušaj njegovog puštanja na slobodu. Treba imati u vidu da zločinac Mladić ima najviši svjetski nivo zdravstvene zaštite, bolji i efikasnije nego bilo koja njegova žrtva koja sada moli da ne napravite grešku i dozvolite zločincu da ponovo pokuša manipulirati kako bi izbjegao kaznu i pobjegao u Rusku Federaciji i Srbiju koje su države utočišta ratnih zločinaca. Molimo Vas i pozivamo da osujetite svaki pokušaj manipulacije ratnog zločinca jer je njegovo, ali i naše pravo da on odmah krene na izdržavanje kazne doživotnog zatvora. Vama upućujemo podršku i izraze poštovanja i uvjereni smo da ćete sve uraditi da se provodi pravo i pravda i da se onemogući svaki pokušaj manipulacije koji je protiv interesa istine i žrtava”, zaključuje se u pismu.

(StarMo)