Naslovnica BiH Stigli preostali respiratori nabavljeni preko Srebrene maline

Stigli preostali respiratori nabavljeni preko Srebrene maline

98
foto: Fena

Sarajevo — Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora koje je iz Kine nabavila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine preko firme “FH Srebrena malina” stigli su danas u Sarajevo. Nabavka u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura) postala je predmet istrage Tužilaštva BiH, budući da se pomenuta firma bavi proizvodnjom i preradom malina.

Na sarajevskom aerodromu je podnesen zahtjev za carinjenje dodatnih dvadeset respiratora za koje je uvoznik “FH Srebrena malina”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH).

Prvih 80 od ukupno 100 naručenih respiratora koje je uvezlo preduzeće “FH Srebrena malina” iz Srebrenice stiglo je 25. aprila, a vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

Isti dan, 27. maja, je iz Tužilaštva BiH potvrđeno da je njihov tim boravio u prostorijama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH je za RSE izjavio kako nije bio u pitanju pretres nego da se vršio pregled dokumentacije i prikupljanja informacija u okviru predmeta „Respiratori“.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)