Naslovnica BiH Stigle vakcine iz Srbije za Kanton Sarajevo

Stigle vakcine iz Srbije za Kanton Sarajevo

211
foto: RSE

Sarajevo — Na Aerodrom Sarajevo stigao je prvi kontingent sa 10 hiljada AstraZeneca vakcina protiv korona virusa koje je Vlada Srbije donirala Kantonu Sarajevo (KS).

Ovo je prvi dio donacije od ukupno 20 hiljada vakcina koje je Vlada Srbije nakon sjednice održane 8. aprila odlučila uputiti Sarajevu, glavnom gradu BiH.

Avionom kojim su u Sarajevo stigle vakcine doputovao je i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, a donaciju su preuzeli premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto i kantonalni ministar zdravlja Haris Vranić, javio je Radio Slobodna Evropa.

Ministar Vranić, prilikom primanja donacije kazao je kako je ovaj kanton spreman za masovnu vakcinaciju, te će građani, kada se dobije odobrenje biti pozvani da joj i pristupe.

“Ograničena je količina od 10 hiljada vakcina, a putem naše e aplikacije za vakcinisanje se prijavilo više od 58 hiljada građana”, kazao je Vranić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kazao je prilikom predaje donacije da je ona ponukana zajedničkim ciljem, a to je borba protiv korona virusa od koje niko nije zaštićen.

“Mi smo svjesni da sami ne možemo da pobijedimo u borbi sa korona virusom i ne možemo biti zadovoljni ukoliko se vakcinišemo samo u okviru svojih granica”, kazao je Lončar novinarima okupljenim na sarajevskom aerodromu, te dodao kako je to jedan od razloga zbog kojih je Srbija odlučila pomoći i susjednim zemljama.

Srbija je Federaciji BiH, jednom od dva entiteta u BiH, početkom marta dostavila 10.000 vakcina britansko-švedskog proizvođača AstraZeneca, a prve doze je na aerodromu u Sarajevu uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Drugom entitetu BiH, Republici Srpskoj, Srbija je donirala 2.000 doza ruskih Sputnik V vakcina.

Srbija je do sada nabavila više od dva miliona vakcina i u redu je evropskih država sa najvišim stepenom vakcinisanja protiv korona virusa.

(StarMo)