Naslovnica Mostar Stigle nove preporuke u HNK o izolaciji i testiranju

Stigle nove preporuke u HNK o izolaciji i testiranju

755

Mostar — Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a uputio je zdravstvenim ustanovama na području kantona revidirane preporuke za testiranje na korona virus, završetak samoizolacije i izolacije, kao i postupak sa bliskim kontaktima osobe oboljele od bolesti covid-19.

To je za portal StarMo potvrđeno u Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

U tekstu revidiarnih, dakle novih preporuka struke, uz ostalo stoji kako je potrebno sve bliske kontakte oboljelog staviti pod zdravstveni nadzor, odnosno samoizolaciju, zatim da bliske kontakte nije potrebno testirati na početku samoizolacije, osim ako ne razviju simptome bolesti, te da „bliski kontakti podliježu samoizolaciji od 10 dana“.

Prema tim preporukama, u izuzetnim slučajevima, na početku samoizolacije, treba testirati bliske kontakte oboljelih od bolesti Covid-19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i u međuvremenu ostvarili kontakt s ranjivim grupama.

Po završetku desetodnevne samoizolacije, predviđeno je, nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome.

„Ako osoba u samoizolaciji razvije simptome bolesti kompatibilne s Covid-19, treba ih testirati na SARS-CoV-2 i ako su pozitivni postupati dalje kao s novooboljelim osobama“, stoji u revidiranim preporukama.

Pod bliskim kontaktima koji podliježu zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji su definirane osobe koje dijele domaćinstvo s bolesnikom – uz direktan tjelesni kontakt s oboljelim od Covid-19 (npr. rukovanje) – nezaštićen direktan kontakt s infektivnim izlučivanjima oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu), stoji takođe u navedenom dokumentu.

(StarMo)