Naslovnica Mostar Stigla donacija Vijeća Evrope: Biće transparentniji rad Gradskog vijeća Mostara

Stigla donacija Vijeća Evrope: Biće transparentniji rad Gradskog vijeća Mostara

121

Mostar — U prostorijama Gradske vijećnice Mostar, danas je upriličena svečana primopredaja donirane tehničke opreme za Gradsko vijeće Mostara, koju je doniralo Vijeće Evrope.

Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope kazala je prilikom kratke ceremonije, kojoj je prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić da će ova donacija „omogućiti bolju transparentnost rada Gradskog vijeća“.

„Vrlo važnim smatramo to što ste na jednoj od vaših sjednica usvojili Akcioni plan. Za očekivati je još veću uključenost građana u demokratski proces putem ovog deliberativnog modela. Hvala vam što ste tako aktivno uključeni u podršku ovog projekta i nadam se da će ubuduće ova mala donacija još više podsticati demokratsku uključenost građana Mostara”, izjavila je Urumova u svom obraćanju.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić se u ime Mostara zahvalio na donaciji., te projektima, koje u Mostaru pokreće Vijeće Evrope.

„Podsjećam vas da smo na prošloj sjednici imali veoma konstruktivnu diskusiju i raspravu, te donijeli određene zaključke. Nadam se da će grad Mostar uz vašu pomoć nastaviti sa ovakvim procesima. Sve vaše projekte koji su dobri a uglavnom su svi dobri za grad Mostar mi ćemo podržavati i nastaviti raditi. Nadam se da će ova oprema koju ste nam donirali danas pomoći u budućem radu Gradskog vijeća Grada Mostara, te doprinijeti transparentnosti. Siguran sam da ćemo u narednim godinama uz vašu pomoć i uz pomoć drugih donatora obezbijediti i dodatna sredstva za Gradsku vijećnicu, kako bismo imali najsavremeniju opremu ”, kazao je u svom obraćanju predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

Na pitanje u čemu se konkretno ogleda značaj donirane opreme, Marić je kazao kako je „tehnički opis dobijene opreme rađen na osnovu zahtjeva stručne službe Vijeća kako bi se obezbijedio što kvalitetniji prijenos sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara.

„Instalacijom danas donirane opreme to ćemo sigurno i postići” – naglasio je Marić.

Donacija je, inače realizirana u sklopu projekta „Razvoj demokratskog učešća u Gradu Mostaru“, u okviru kojeg je u saradnji sa gradskim vlastima Mostara održana prva Skupština građana Mostara putem koje su građani mogli dati svoje mišljenje u rješavanjuproblema vezanih za neurednost javnih površina te za upravljanje otpadom.

Inicijativa proizilazi iz preporuka Skupštine građana tokom koje su građani prepoznali potrebu za transparentnijim radom gradskih vlasti i doprinosi realizaciji zacrtanih ciljeva u Akcionom planu koji je Grad Mostar usvojio na sjednici gradskog vijeća, od 16.11.2021. godine.

(StarMo)