Naslovnica BiH Stigla “brošura”: Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH

Stigla “brošura”: Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH

195

Sarajevo — Udruženje žrtava i svjedoka genocida nastavlja sa objavljivanjem brošura koje se odnose na naslijeđe međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a s tim u vezi na progon ratnih zločinaca u BiH i regionu, zastoja,opstrukcija i blokada u realizaciji državne tzv.Revidirane strategije.

Nova brošura nosi naziv „Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH“.

– Također,imajući u vidu stalne velikodržavne nasrtaje Srbije i Hrvatske na državu BiH, imamo pravo i obavezu da podsjećamo domaću i međunarodnu javnost šta je utvrdio MKSJ, sud osnovan od Vijeća Sigurnosti UN-a,odnosno kako su Srbija i Hrvatska bile umiješane u međunarodni konflikt i bile svojevrsni napadači na državnost i teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine,te da mladim generacijama pružimo priliku i šansu da i se na ovaj način upoznaju i saznaju o sadržajima presuda MKSJ – navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Presude MKSJ imaju međunarodnu validnost, dio su pravnog naslijeđa savremenog čovječanstva i sastavni dio legislative UN i kao takve su stalni izvor prava, istine i međunarodnog poretka.

– Pozivamo i međunarodne predstavnike koje se bave političkim riješenjima u i oko BiH da se ,ne samo podsjete, šta je jedan sud koji je osnovan jednoglasno od VS UN-a zaključio u vezi sa “sukobom” u BiH, nego da u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i drugim međunarodnim mehanizmima koji ih obavezuju, koriste zaključke ovog suda koji je osnovan zbog svjetske prijetnje miru ,kako je navelo VS UN u svojoj rezoluciji osnivajući MKSJ. Za potrebe ovih brošura smo dokazivanje i dokazanost međunarodnog konflikta u BiH shodno članu 2 Statuta MKSJ nazvali – Agresija – dodaju iz Udruženja.

Brošura se sastoji iz dva zasebna dijela. Jedan dio se odnosi na pravosnažno utvrđene činjenice o ulozi SRJ/Srbije, a drugi o pravosnažnim činjenicama o ulozi Republike Hrvatske.

Ova brošura, kao i ranije brošure “Napredak ili opstrukcije u procesuiranju ratnih zločina” i “Sarajevo 30 godina bez optužnice,” trebaju dati dodatnu podršku svim nadležnim institucijama u BiH, na čelu sa VSTV-om, međunarodnim organizacijama, da se konačno otklone opstrukcije i blokade u radu tzv. Revidirane strategije Bosne i Hercegovine.

Brošura se može pronaći na web stranici tortura.ba kao i facebooku Udruženja, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

(StarMo)