Naslovnica Region Stigla blindirana vojna vozila za snage Kosova

Stigla blindirana vojna vozila za snage Kosova

203
foto: RSE

Priština — Komandant Bezbjednosnih snaga Kosova Rrahman Rama potvrdio je za RSE da je na Kosovu tokom vikenda stigao kontigent blindiranih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država za te snage. Radi se o isporuci nakon što je Kosovo o tome potpisalo ugovor sa SAD-om prošle godine. Vozila su kupljena iz budžeta Kosova.

„Ovo je drugi dio kontigenta koji je stigao, nakon prvog prošle sedmice. Isporuka je sada kompletirana. Radi se o blindiranim vozilima tipa Humvee iz SAD-a“, rekao je Rama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Broj vozila i njihova cijena za sada se ne objavljuju budući da su to klasifikovane informacije, dodao je on. Rama je najavio i ostale ugovore sa SAD-om.

„Na osnovu potreba mi ćemo s time nastaviti i u budućnosti. Svi naši ugovori su sa SAD-om i po pitanju naoružanja, ali i po pitanju ovih taktičkih vozila. I sljedeće godine imat ćemo nove ugovore“, dodao je Rama.

Kosovo je prošle godine od SAD-a dobilo donaciju od 27 vojnih vozila iste marke (Humvee), a 2018. godine je kupilo 24 takvih.

Skupština Kosova je 2018. Usvojila zakonske promjene za transformaciju mandata Bezbjednosnih snaga Kosova u oružane. Predviđeno je da transformacija traje 10 godina, kako bi ove snage postale vojska. Takođe je predviđeno da će godišnji budžet od 55 miliona eura svake godine biti uvećan za 5,5 miliona eura, što je do sada, kako je Rama potvrdio, i učinjeno od 2018.

Nove odgovornosti Bezbjednosnih snaga Kosova tiču se očuvanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta, građana, imovine i interesa Kosova.

(StarMo)