Naslovnica BiH Stigao novi komandant NATO štaba u BiH

Stigao novi komandant NATO štaba u BiH

367
William J. (Bill) Edwards

Sarajevo — U Domu Oružanih snaga BiH danas je održana ceremonija primopredaje komandne dužnosti NATO Štaba Sarajevo.

Dužnost je predala brigadna generalica Marti J. Bissell (Sjedinjene Američke Države), a dužnost je preuzeo brigadni general William J. Edwards (SAD) – javlja N1.

Sudionike ceremonije pozdravio je komandant Združenih savezničkih snaga u Napulju, admiral James G. Foggo, podsjećajući na historijat prisustva NATO-a u BiH (IFOR, SFOR), istovremeno, odajući priznanje uspjesima NATO Štaba Sarajevo, kao i izuzetnom angažmanu njegove dosadašnje komandatice, generalice Bissell, te izražavajući dobrodiošlicu novom komandatu, generalu Edwardsu.

Američki general William J. (Bill) Edwards je prije stupanja na novu dužnost obavljao brojne i odgovorne dužnosti u okviru KoV-a SAD-a, a u BiH dolazi iz baze Smith, Havaji, gdje je bio na dužnosti pomoćnika za mobilizaciju načelniku Uprave za operacije J-3 u Indopacifičkoj komandi.

Istaknuti vojnik i doktor nauka, general Edwards donosi ogromno iskustvo i dokazane liderske sposobnosti, o čemu, između ostalog, svjedoči i njegov angažman u operaciji Iračka sloboda (2004-2005.), a za što je više puta odlikovan i nagrađivan.

Među brojnim priznanjima je i Medalja za izvanrednu službu u odbrani, Legija za zasluge, Medalja bronzane zvijezde s hrastovim listom…

 

(StarMo)