Naslovnica BiH Stigao je Božić!

Stigao je Božić!

405

Sarajevo — Katolici u BiH i širom svijeta danas proslavljaju svoj najradosniji blagdan – Božić.

Božić je rođendan Isusa Krista. Uz Uskrs to je glavni kršćanski blagdan, a proglašava da je Sin Božji postao čovjekom: radi ljudi i radi njihovog spasenja siđe s nebesa i utjelovi se.

Tim riječima staro kršćansko vjerovanje ispovijeda tu istinu vjere, a novi katekizam Katoličke crkve potvrđuje i danas dvijetisućljetnu vjeru Crkve da je Isus iz Nazareta začet po Duhu Svetom i rođen od Marije Djevice. Dogodilo se to u vrijeme rimskog cara Augusta u Betlehemu judejskom. Postao je jedan od ljudi, njima u svemu sličan osim u grijehu, naš povijesni drug i suputnik.

Riječ Božić znači mali Bog. Poznaju je južni Slaveni, a nemaju je drugi narodi ni jezici. Božić je stoga prvotni naziv djeteta Isusa, a zatim je prenesen i na sam blagdan njegova rođenja.

Božić je u Sarajevu obilježen na svetoj misi ponoćki, u katedrali “Srca Isusova“.

Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je pozdravio vjernike i zaželio da svima “ova noć bude draga i sveta“.

“Tu je izvor radosti jer čovjek, zapravo, u ovoj noći prepoznaje svoje dostojanstvo. Grijeh je uništio njegovo dostojanstvo, a zapravo Isus je došao da vrati čovjeku dostojanstvo. Dostojanstvo djeteta Božijega, i to zapravo je izvor radosti, jer čovjek prepoznaje da nije odbačen, da nije pogažen, da nije zaboravljen, čovjek prepoznaje: Bog me ljubi”, rekao je kardinal Puljić.

Sretena Božić, svim katolicima želi i redakcija portala starmo.ba.

(StarMo)